Home
 
 

  

 

Faugères

AOC rood, rosé sinds 1982

 

Historisch overzicht

Net zoals veel steden en dorpen van de Languedoc, heeft Faugères een gewelddadige geschiedenis gekend. Het was een centrum van de Hugenoten en het onderging de 'dragonnades' en opeenvolgende verwoestingen na de herroeping van het Edict van Nantes. Het was pas na de Revolutie dat het dorp zich ten volle kon wijden aan zijn eerst roeping: de wijngaard. In de 19e eeuw werd het bekend vanwege een brandewijn, die de appellation Fine AOC verkreeg. De brandewijn werd gedistilleerd in een alambiek uit Charentes, een toestel dat in de Languedoc niet werd gebruikt. De zin voor kwalitatieve producten uitte zich ook in de wijnproductie. In 1948 kreeg het gebied van Faugères een VDQS-label en in 1982 volgde de AOC voor de rode en rosé wijnen.

                                 

Herkomstgebied

Ten noorden van Béziers en Pézenas. Het gebied vertrekt in de vlakte om op te klimmen tot de eerste uitlopers van de Cévennes, op een hoogte van ruim 300 meter.

 

 

 

Geologie

Vooral schist die ontstond door compressie, toen het Centraal Massief werd gevormd en klei, afgezet door de zee in het Primair. De bodem is zeer filtrerend, zeer zuur en weinig vruchtbaar.

 

Klimaat

Mediterraan, dus droog en zacht. De wijngaarden zijn pal naar het zuiden gericht, op een gemiddelde hoogte van 300 meter.

 

Wijnstokvariëteiten

Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan en Cinsault.

 

Vinificatie

Koolzuurmaceratie voor de rode Carignan, traditioneel voor de andere. Gisting van 5/6 dagen tot 20/25 dagen voor de bewaarwijnen. Men gaat stilaan over naar rijping op eiken vaten.

Voor de rosés, saignéetechniek en directe persing, maar ook maceratie met de schil.

 

Proeven

De jonge wijnen zijn gestructureerd maar soepel, met minerale toetsen en aroma's van klein rood fruit, zoethout, kruiden en garrigue. Ze zijn weinig zuur en hebben fijne en elegante tannines. Na 12 maanden krijgen de tannines in het glas gezelschap van leder en zoethout.  

 

  

Wat doet Eureka Wijnimport

  

Wij importeren een viertal Franse kwaliteitswijnen uit de wijnstreek 'Faugères', een gebied in de Languedoc-Roussillon, net boven de stad Beziers. Wij betrekken deze wijnen van Michel Abbal, eigenaar van Domaine Valambelle. In mei 2004 zijn wij met de import gestart. De inkoop, het transport vanuit Zuid-Frankrijk, de opslag en distributie doen wij allemaal zelf. Eureka levert deze wijnen voor een zeer aantrekkelijke prijs aan restaurants en rechtstreeks aan echte wijnliefhebbers  

 

Eureka Wijnimport is gevestigd in Veenendaal.

Bestellingen leveren wij in Veenendaal en directe omgeving zeer snel bij u af. Vandaag besteld, betekent morgen in huis. In Veenendaal en omgeving berekenen wij geen bezorgkosten.

 

Bestellingen met een waarde van € 200,00 of meer worden zonder extra bezorgkosten bij u thuisbezorgd. 

 

Op dit moment importeren wij drie rode wijnen en één rosé van Domaine Valambelle. Het betreft de volgende wijnen:

 

Florentin Abbal  

L'Angolet rouge   (klik op de namen voor een beschrijving)

Millepeyre

L'Angolet rosé

  

Domaine Valambelle produceert fantastische kwaliteitswijnen. De wijn van Domaine Valambelle is een AOC-wijn. Dit betekent dat aan de zeer strenge eisen van de Appellation d'Orgine Controlée (AOC) Faugerès is voldaan.

 

De topwijn 'Florentin Abbal' van Domaine Valambelle is geslecteerd door de meest bekende wijngids van Frankrijk:

 

    Le Guide Hachette des vins 2005  

  

De wijn L'Angolette rosé heeft in 2005 van "Le Guide Hachette" ** sterren toebedeeld gekregen. Een echte topper in ons wijnpakket. De L'Angolet rouge en de Florentin Abbal kregen beiden 0 * ster toegekend.

 

De rosé van Domaine Valambelle behoort tot de beste rosé van de Faugerès.

 

In 2003 heeft Michel Abbal van het Ministerie van Landbouw in Frankrijk de oorkonde "Terra Vitis" ontvangen voor de wijze waarop hij zijn wijnen heeft geproduceerd. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bestrijding van ziekten vindt uitsluitend plaats met biologische producten. Het onkruid wordt mechanisch verwijderd. Zeer belangrijk om te weten dat de wijnen van Domaine Valambelle op een zo natuurlijk mogelijke wijze zijn  geprocuceerd. Inmiddels heeft Michel Abbal het certificaat 'biologische wijnen' gekregen.

 

 

 

Domaine Valambelle bestaat al sinds 1880 en omvat 26 hectaren druiven verdeeld naar de volgende soorten:

 

7 hectaren Syrah

6 hectaren Grenache

3 hectaren oude Cinsault (meer dan 30 jaaroude wijnstokken)

5 hectaren oude Carignan (meer dan 30 jaar oude wijnstokken)

2 hectaren Mourvèdre 

3 hectaren Rouanne en Marsanne

 

Op dit moment wordt het bedrijf geleid door Michel en Marielou Abbal. Zij hebben het bedrijf overgenomen van hun ouders en proberen op de traditionele wijze wijn te maken. Ook hun zoon werkt nu in het bedrijf.

 

De druiven worden handmatig geplukt en in 30 cm diepe kratten naar het Domaine getransporteerd. Daar worden de druiven handmatig uitgesorteerd.

 

Voor de wijnkenners: het 'rendement' per hectare bedraagt 20-22 hectoliter. Dit betekent dat van de opbrengst van iedere hectare ongeveer 2600 tot 2700 flessen wijn gemaakt kunnen worden. 

 

Restaurants ! ! !

 

Op dit moment zijn wij op zoek naar restaurants, die de wijnen van Domaine Valambelle op hun kaart zouden willen hebben.

Een emailtje naar gerben.stellingwerf@telfort.nl is voldoende.

 

Specialiteiten winkels ! ! ! !

 

De wijnen van Domaine Valambelle treft u niet aan in de supermarkt. Wel proberen wij de wijn bij specialiteiten winkels in het schap te krijgen. Wij willen graag aan u leveren.

 

Wijndrinkers zijn gezonder

 
Het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal meldde vorige week dat Deense geleerden hebben vastgesteld dat mensen die de voorkeur geven aan een glaasje wijn, gezonder leven dan diegenen die liever een biertje nemen. Deze conclusie komt voort uit een onderzoek naar het eet- en drinkgedrag van Denen aan de hand van hun aankopen in de supermarkt. In een ander onderzoek door dokter Alberto Bertelli van de Universiteit in Milaan is bewezen dat naast rode wijn ook witte wijn een positieve bijdrage levert aan onze gezondheid. Het onderzoek wijst uit dat witte wijn zelfs nog beter is dan rode wijn. De heilzame stoffen in witte wijn wordt namelijk makelijker opgenomen in ons bloed dan die van rode wijn. Let op! Al dit positieve nieuws is alleen van toepassing bij maximaal 2 glazen per dag.
 
Kwaliteitswijn met uw eigen etiket
 
Als ondernemer of particulier kunt u bij ons flessen kwaliteitswijn bestellen waarop uw eigen etiket is geplakt. Deze vorm van reclame is nog niet zo bekend is in Nederland. Voor een bedrijf uit Veenendaal hebben wij reeds een zending flessen mogen verzorgen. Indien u hierover meer wilt weten neem even contact met ons op. Wij verzorgen het ontwerp en drukken van uw eigen wijnetiket waarop uw reclameboodschap staat vermeld.
 
Eigen site van Domaine Valambelle
 
Ook onze wijnmaker Michel Abbal heeft in Frankrijk zijn domaine op een website geplaatst. Kijk eens op http://www.domaine-valambelle.com/Pages/FrancaisStart.htm
 
 

 

De wijnstokvariëteiten

 

 

Elke druivensoort is een variëteit van de wijnstok...

...met een eigen karakter, aangepast aan de ondergrond en het klimaat. Er bestaan drie soorten wijnstokvariëteiten, in functie van de kleur van de druiven: wit, rood en grijs of roze. Sommige wijnstokvariëteiten bestaan in de drie kleuren.

 

De wijnen met gecontroleerde herkomstbenaming - die hierna AOC wijnen worden genoemd - kunnen bestaan uit één of meerdere druivensoorten (de Clairette du Languedoc bijvoorbeeld, bestaat alleen uit Clairette, de Blanquette Méthode Ancestrale uit 100% Mauzac).

 

De laatste 20 jaar heeft de wijnbouw een grondige herstructurering ondergaan met de ontwikkeling van mediterrane variëteiten, zoals Grenache, Mourvèdre en Syrah, de favorieten van de nieuwe aanplantingen. Parallel heeft toegepast onderzoek toegelaten om de traditionele variëteiten aan te passen en de teelt te optimaliseren. De gescheiden vinificatie van de variëteiten, volgens hun rijpheid en hun gedrag in de gistkuipen, is de algemene regel. Na deze etappe gaat alle aandacht naar de assemblage of het samenvoegen van de verschillende soorten.

 

 

Bourboulenc

Kleur : wit

Oorsprong : Provence.

Geeft grote trossen met middelgrote druiven. Laat fijne wijnen toe, met laag alcoholgehalte.

 

Cabernet Sauvignon

Kleur : blauw

Oorsprong : de streek van Bordeaux.

Geeft een wijn met veel kleur en de nodige tannines, die lang kan bewaard worden. Langzaamaan ontwikkelt hij een complex boeket. Leent zich voor houtopvoeding. Alleen gevinifiëerd, mist hij evenwicht en volheid. De druif is volledig aangepast aan schrale grond. Het is een van de grote Franse variëteiten en een van de meest geteelde in de wereld.

 

Carignan

Kleur : blauw

Oorsprong : Aragon (Spanje).

Veel aangeplante soort in het Middellandse Zeegebied. Niet zo hoog rendement. Geeft krachtige, sterk gekleurde wijnen met veel tannines, die soms bitter zijn in de afdronk. Men gebruikt de druif in combinatie met fijnere soorten zoals Grenache, Cinsault, Syrah of Mourvèdre.

 

Chardonnay

Kleur : wit

Oorsprong : Bourgogne

Geschikt om droge witte wijnen, mousserende en zelfs likeurwijnen te maken. Hoog suikergehalte met toch een zekere zuurgraad. Levert evenwichtige, krachtige en gulle wijnen. Typische en intense aroma's van gedroogde vruchten, noten, geroosterd enz… De wijnen kunnen meerdere jaren bewaard worden. De duur is afhankelijk van het wijngebied

 

Chenin

Kleur : wit

Oorsprong : Val de Loire.

Afhankelijk van de ondergrond (kalk of schist) geeft de druif licht mousserende, droge of likeurwijnen. Ze laat toe levendige wijnen te maken, met een aroma van honing.

 

Cinsault

Kleur : blauw

Oorsprong : Provence

Geeft een goed saprendement. Op een ondergrond van schist, en met een zwak rendement, geeft de druif fruitige en soepele wijnen. Deze variëteit geeft uitstekende roséwijnen.

 

Clairette

Kleur : wit

Oorsprong : Zuid-Frankrijk

Dit is een van de oudste variëteiten van de Languedoc. Geeft een wijn met een behoorlijk alcoholgehalte, weinig zuur en met uitgesproken aroma's (honing), maar met een enigszins bittere afdronk. Zeer gevoelig voor oxidatie. Ook geschikt voor mousserende wijnen.

 

Cot

Kleur : blauw

Oorsprong : Zuidwest-Frankrijk

Vroege variëteit die wijnen produceert met kleur en tannines, geschikt om op hout te rijpen. Ook vinificatie als rosé geeft goede resultaten.

In Cahors krijgt de druif de naam Auxerrois en in Bordeaux Malbec.

 

Fer Servadou

Kleur : blauw

Oorsprong : Zuidwest-Frankrijk

Resulteert in frisse wijnen met veel tannines en middelmatige kleur, maar met zeer typische aroma's.

 

Grenache

Kleur : blauw

Oorsprong : Aragon (Spanje)

De Grenache werd in de Middeleeuwen ingevoerd in Frankrijk. Ze laat toe om natuurlijke zoete wijnen te maken (Banyuls, Maury …) en grote bewaarwijnen met veel structuur en aroma's, voor zover het rendement in bedwang wordt gehouden (wordt gemengd met variëteiten die meer tannines bevatten zoals Syrah en Mourvèdre).

 

Grenache gris

Kleur : grijs

Oorsprong : Aragon (Spanje)

Net zoals de grenache noir wordt deze druif aangewend om natuurlijke zoete wijnen te maken, maar ook 'vins gris' (zandgronden langs de mediterrane kust).

 

Grenache blanc

Kleur : wit

Oorsprong : provincies Taragona en Barcelona in Spanje

Geeft natuurlijke zoete wijnen, maar ook droge witte wijnen, met lange afdronk maar soms een te lage zuurgraad. Men vindt deze druif vooral in de Roussillon.

 

Lledonner Pelut

Kleur : blauw

Oorsprong : Spanje

Biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden als de Grenache noir.

 

Maccabeu (Maccabeo)

Kleur : blauw

Oorsprong : Spanje

Geeft een krachtige en aromatische wijn met doorgaans lage zuurgraad.

 

Maccabeu blanc

Kleur : wit

Oorsprong : Spanje

Levert een droge, mousserende of natuurlijke zoete witte wijn. De droge en mousserende witte wijnen zijn licht, maar missen zuurheid en hebben weinig intense aroma's.

 

Malbec

Andere benaming voor de Cot

 

Marsanne

Kleur : wit

Oorsprong : de noordelijke Rhôneheuvels

Wordt vooral geteeld in de noordelijke Côtes du Rhône, maar ook in de Coteaux du Languedoc. Geeft droge witte of mousserende wijnen met fijne aroma's en een gemiddelde zuurgraad.

 

Mauzac

Kleur : wit

Vooral aangeplant in de streek van Limoux en Gaillac voor de productie van stille of mousserende wijnen. Gevoelig voor oxidatie. Aroma's waarin appelen de boventoon voeren.

 

Mourvèdre

Kleur : blauw

Oorsprong : Spanje

Wordt sinds de Middeleeuwen aangeplant in het zuiden van Frankrijk. Geeft krachtige wijnen van hoge kwaliteit, met volle kleur en rijk aan tannines. Zeer geschikt voor ouder worden op hout, wat na enkele jaren uitmondt in een schitterend boeket en een lange afdronk.

 

Muscat à petits grains blancs ou rosés (met kleine witte of rosédruiven)

Kleur : rosé

Oorsprong : Zuid-Frankrijk

Zeer aromatische variëteit, vaak gebruikt voor de bereiding van natuurlijke zoete wijnen.

 

Muscat à petits grains rouges

Kleur : rood

Oorsprong : Zuid-Frankrijk

Geeft droge of zoete wijnen met een goed evenwicht tussen suiker en zuurgraad.

 

Piquepoul blanc

Kleur : wit

Oorsprong : Languedoc

Variëteit uit de Languedoc, vooral aangeplant in het departement van de Hérault. Deze wijnstok geeft zijn naam aan een AOC Coteaux de Languedoc 'Picpoul de Pinet', waarvan de productie plaats vindt aan de oevers van de vijver van Thau. Geschikt voor typische, nerveuze en aangename droge wijnen.

 

Rolle (Vermentino)

Kleur : wit

Oorsprong : Italie

Geschikt voor bleekkleurige witte wijnen, evenwichtig en vettig, met rijke aroma's (floraal en fruit).

 

Roussanne

Kleur : wit

Oorsprong : het noorden van de Rhônevallei

Geeft complexe, krachtige witte wijnen, die geschikt zijn om te bewaren. Is op de terugweg omdat de druif zeer gevoelig is voor ziektes (grijze rotting enz…)

 

Syrah

Kleur : blauw

Oorsprong : Côtes du Rhône of Dauphiné

Levert stevige wijnen met een behoorlijk alcoholgehalte, die zich lenen om te bewaren. De wijnen hebben een diepe kleur en zijn aromatisch, tanninerijk, intens en weinig zuur. Leent zich ook voor de productie van zeer fruitige rosés.

 

      

Vermentino

Corsicaanse wijnstokvariëteit die men in Zuid-Frankrijk Rolle noemt.

 

 

 

 

Winkelwagen


Wijzigen | Bestellen
Mogelijk gemaakt door gratiswinkel.nu. Disclaimer
Pagina gegenereerd op 7/17/2019 12:17:40 PM